Fitness and wellness trainer Motivational Speaker

Screenshot_10

Fitness και Άσκηση: Οφέλη για την υγεία

Η φυσική κατάσταση μεταφράζεται σε λειτουργικότητα, βελτιώνοντας την ικανότητά μας στις καθημερινές δραστηριότητες. Και όχι, δεν χρειάζεται να περνάμε ώρες στο γυμναστήριο για να ενισχύσουμε τη φυσική μας κατάσταση.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να είναι fit. Το fitness, άλλωστε, είναι συνώνυμο της υγείας.

Το να έχεις ένα υψηλό επίπεδο συνολικής φυσικής κατάστασης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νόσου, καθώς και με καλύτερη διαχείριση προβλημάτων υγείας που προκύπτουν. Η καλή φυσική κατάσταση προάγει επίσης περισσότερη λειτουργικότητα και κινητικότητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Βραχυπρόθεσμα, το να είσαι δραστήριος μπορεί να σε βοηθήσει την καθημερινότητά σου, από την καλή διάθεση έως τη διαύγεια πνεύματος και τον καλύτερο ύπνο.

Με απλά λόγια: Το σώματά μας προορίζονται να κινούνται, να λειτουργούν και να αποδίσουν καλύτερα όταν είμαστε πιο fit.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να είσαι σε φόρμα. Η φυσική κατάσταση δεν έχει μια μοναδική «εμφάνιση». Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση δεν μπορεί απαραιτήτως να μας πει για τις συνήθειες κάποιου, αν είναι πραγματικά σωματικά δραστήριος.

Τι σημαίνει να είσαι Fit?

Δεν θα μπορούσε να σημαίνει ένα και μόνο πράγμα, καθώς ο οργανισμός μας είναι τόσο πολύπλοκος, αλλά είναι ένας συνδυασμός διαφόρων παραγόντων:

  • Καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση είναι η ικανότητα του σώματός μας να προσλαμβάνει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο (το οποίο τροφοδοτεί όλους τους ιστούς), κάτι που σχετίζεται άμεσα με την υγεία και την ποιότητα ζωής
  • Η Μυοσκελετική φυσική κατάσταση περιλαμβάνει μυϊκή δύναμη, αντοχή και δύναμη
  • Η Ευελιξία είναι το εύρος κίνησης των αρθρώσεων μας
  • Ισορροπία είναι η ικανότητά μας να παραμένουμε στα πόδια σας και να είμαστε σταθεροί για να αποφύγουμε τις πτώσεις.
  • Ταχύτητα είναι το πόσο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε

Όσο περισσότερο βελτιώνουμε τα παραπάνω, τόσο αυξάνουμε τη γενική υγεία και φυσική μας κατάσταση που μεταφράζεται σε λειτουργικότητα σε απλές καθημερινές πράξεις. Για παράδειγμα, μπορείς να μεταφέρεις τα ψώνια ή να ανεβείς τις σκάλες χωρίς να κουραστείς; Μπορείς να τρέξεις στην αυλή με τα παιδιά σου;

Η άσκηση είναι το μόνο μέσο για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Τι χρειάζεται αυτό να περιλαμβάνει:

Αερόβια (Καρδιαγγειακή) Άσκηση

Η αερόβια άσκηση είναι το θεμέλιο κάθε προγράμματος φυσικής κατάστασης. Ονομάζεται επίσης καρδιαγγειακή άσκηση ή cardio. Αυτό το είδος σωματικής δραστηριότητας αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό της αναπνοής, γεγονός που βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική μας ικανότητα. Η αερόβια άσκηση περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, τένις, χορό, σχοινάκι.

Προπόνηση δύναμης

Η προπόνηση δύναμης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βελτιώσουμε την κινητικότητα και τη συνολική λειτουργικότητα, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε. Και αυτό γιατί μεγαλώνοντας, χάνεται μυϊκή μάζα, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Οι ασκήσεις δύναμης χτίζουν οστά και μύες και περισσότεροι μύες προστατεύουν το σώμα μας από πτώσεις και κατάγματα που μπορεί να συμβούν σε μεγαλύτερη ηλικία. Αλλά και στην καθημερινότητα μας προσφέρει περισσότερη ενέργεια και δύναμη.

Ευελιξία και Κινητικότητα

Η ευελιξία και η κινητικότητα είναι και τα δύο σημαντικά συστατικά της υγιούς κίνησης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αθλητικών Επιστημών. Ωστόσο, δεν είναι συνώνυμα. Η ευλυγισία αναφέρεται στην ικανότητα των τενόντων, των μυών και των συνδέσμων να τεντώνονται, ενώ η κινητικότητα αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος για πλήρους εύρους κίνησης. Μέσα από την προπόνηση και τις διατάσεις, που αναγκαστικά θα κινηθεί το σώμα μας, θα βελτιωθεί η ευελιξία και η κινητικότητα.

Ξεκούραση και αποθεραπεία

Ο χρόνος ανάπαυσης και αποκατάστασης επιτρέπει στο σώμα σας να επιδιορθώσει τη φυσική βλάβη που συμβαίνει στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η άσκηση, εξ ορισμού, ασκεί πίεση στους μύες και στο σώμα. Η αποκατάσταση ή η θεραπεία αυτού του «μικροτραυματισμού των μυών» είναι ο τρόπος με τον οποίο δυναμώνουμε. Πρέπει όμως να ξεκουραστεί επαρκώς το σώμα μετά από μια προπόνηση για να συμβεί αυτή η διαδικασία αποκατάστασης. Οι ημέρες αποκατάστασης (rest days) μπορεί να μην περιλαμβάνουν καθόλου σωματική δραστηριότητα ή μπορεί να περιλαμβάνουν άσκηση χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα ή μια βόλτα 10 λεπτών σε εξωτερικούς χώρους. Τις rest days, η ιδέα δεν είναι ότι είμαστε ακίνητοι στον καναπέ. Απλώς δεν πιέζουμε τον εαυτό σας σε σημείο όπου η σωματική δραστηριότητα είναι επίπονη.

Στα προγράμματά μου έχω συμπεριλάβει όλες τις παραπάνω κατηγορίες, στοχεύοντας σε μία συνολική ενδυνάμωση του σώματος που απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα.

Οφέλη για την υγεία

Η άσκηση τονώνει τη διάθεσή σου

Σύμφωνα με έρευνα, η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι ρυθμιστικό μέσο κατά της κατάθλιψης και του άγχους. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται σε άτομα με κατάθλιψη. Είναι πιθανό η σωματική δραστηριότητα να προωθεί ευνοϊκές αλλαγές στον εγκέφαλο, λένε οι ερευνητές. Σε μικρότερη κλίμακα, μέσα στην ημέρα, βοηθάει στην αποφόρτιση, στη βελτίωση της διάθεσης και τη διαύγεια.

Η άσκηση είναι καλή για τον ύπνο

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να έχεις πιο ξεκούραστο ύπνο τη νύχτα. Μπορεί να βοηθήσει να ρυθμιστεί το ρολόι του σώματός (έτσι ώστε να είσαι σε εγρήγορση και να νυστάζεις τις κατάλληλες ώρες), να δημιουργήσει χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο που ευνοούν τον ύπνο και μπορεί να μειώσει το άγχος πριν τον ύπνο που διαφορετικά μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η άσκηση υψηλής έντασης που γίνεται πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου (μέσα σε περίπου μία ή δύο ώρες) μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να κοιμηθούν και θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Η άσκηση προάγει τη μακροπρόθεσμη υγεία

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και των οστών, διατηρεί τη μυϊκή μάζα (ώστε να μην είμαστε αδύναμοι καθώς μεγαλώνουμε), ενισχύει τη σεξουαλική ζωή, βελτιώνει τη γαστρεντερική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και του εγκεφαλικού. Η άσκηση βοηθά το σώμα να λειτουργήσει, και αυτό περιλαμβάνει τη διαχείριση άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στην προώθηση της κινητικότητας, στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στη μείωση του κινδύνου άλλων χρόνιων ασθενειών και να παίξει ρόλο στην καλή ψυχική υγεία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Με απλά λόγια η άσκηση αποτελεί ένα εργαλείο και εφόδιο ζωής που μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην καθιστική ζωή, τις απαιτήσεις και τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Δεν είναι άλλο ένα “πρέπει”, είναι ένα ΔΩΡΟ στον μελλοντικό εαυτό μας, πέρα από τη βελτίωση της εικόνας μας στο τώρα.

Σοφία

Μοιράσου το:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Sofia's Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Connected account for the user sopappa does not have permission to use this feed type.
Error: No posts found.

Fitness And Wellness Influencer / Motivational Speaker based in Athens, Greece

Εγγραφή στο Newsletter

© 2024 SOPAPPA Fitness | All rights reserved

© 2024 SOPAPPA Fitness | All rights reserved

Made with ❤️  by WEDOHYPE

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σου

Scroll to Top

Γίνε μέλος και κέρδιζε tips & εκπτώσεις