Fitness and wellness trainer Motivational Speaker

man-deadlifting

ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Μη βάζεις ταμπέλες. Ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία και την ευεξία σου, δε χωράει deadline. Όσο διάστημα ασχολούμαι με το fitness, έχω έρθει αντιμέτωπη με πολλούς χαρακτηρισμούς και ταμπέλες, καθώς και τρομερή πίεση για να πετύχει κανείς την τελειότητα. Αν και μερικές φορές το κατανοώ, είμαι της άποψης ότι η «τελειότητα» είναι εντελώς υποκειμενική.

Γιατί η τελειότητα δεν είναι το παν

Εξ ορισμού, το ιδανικό είναι να έχεις αυτά που χρειάζεσαι, ολοκληρωμένα, χωρίς λάθη ή αδυναμίες. Όμως η λέξη «τελειότητα» δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον χώρο του fitness και της υγείας. Όλοι το γνωρίζουμε, αν και συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε. Είχα κι εγώ εμμονή με την τελειότητα σε κάθε εκδοχή της ζωής μου, στο πώς φαίνομαι, στην προπόνηση, στο φαγητό, στο συναίσθημα και γενικότερα στο πώς είμαι.

Όλη αυτή η διαδικασία προς την τελειότητα από τη μία μου έδινε μεγάλη ευχαρίστηση και ικανοποίηση καθώς έβλεπα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, από την άλλη όμως έκρυβε και πολύ πόνο και απογοήτευση γιατί ουσιαστικά ποτέ δεν κατάφερνα να είμαι ο ορισμός της λέξης. Όλα αυτά μέχρι που συνειδητοποίησα ότι η τελειότητα δεν σχετίζεται με την εμφάνιση, τις διατροφικές συνήθειες ή οτιδήποτε άλλο αφορά τον εαυτό μας.

Πραγματικοί διατροφικοί στόχοι

Όσον αφορά τη διατροφή, το να ακολουθείς ένα αυστηρά καθορισμένο πλάνο, είναι αποδεκτό όταν θέλεις να πετύχεις έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο, αλλά όμως το να μην αφήνεις τον εαυτό σου να απολαύσει ένα παγωτό ή ένα δείπνο με φίλους, μπορεί να σου στερήσει τις πιο ωραίες στιγμές στη ζωή σου. Και χρειάζεσαι αυτές τις μικρές στιγμές στη ζωή σου για να σε γεμίζουν ευτυχία. Πολλές φορές με ρωτάτε πώς μπορώ να είμαι τόσο συνεπής στη διατροφή μου, αλλά η απάντηση είναι απλή για εμένα.

Φυσικά και έχω υιοθετήσει ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και το απολαμβάνω, αλλά δεν θα αρνηθώ για μια φορά να φάω ένα κομμάτι πίτσα με τους φίλους μου, μόνο και μόνο για να μη χαλάσω το «τέλειο». Αλλά δεν σημαίνει ότι θα το κάνω κάθε μέρα. Όταν πρόκειται για φαγητό, να θυμάσαι μία λέξη – Αυτοσυγκράτηση. Υιοθέτησε σωστές διατροφικές συνήθειες που εφοδιάζουν τον οργανισμό σου με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά παράλληλα επέτρεψε στον εαυτό σου πού και πού να έχει μικρές «απολαύσεις». Έτσι θα το απολαμβάνεις περισσότερο και σταδιακά θα σου λείπουν όλο και λιγότερο.

Πραγματικοί στόχοι προπόνησης

Όσο για την προπόνηση, η τελειότητα χωράει μόνο σε ένα θέμα: στην τεχνική. Είναι σημαντικό να έχεις σωστή τεχνική όταν σηκώνεις βάρη και είναι απαραίτητο για την εξέλιξη και τη βελτίωσή σου. Μη συγκρίνεις τις ικανότητές σου με των άλλων, που μπορεί να σου φαίνονται τέλειοι επειδή σηκώνουν περισσότερα βάρη ή έχουν λιγότερο λίπος. Ο καθένας είναι διαφορετικός, με εντελώς διαφορετική ζωή και προτεραιότητες που σημαίνει ότι είμαστε μη συγκρίσιμοι. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι απλά να ξεκινήσεις την προπόνηση. Η τελειότητα είναι υποκειμενική και ο χειρότερος κριτής του εαυτού μας είμαστε εμείς.

Πως να πέτυχεις

Το σημαντικό με τα προπονητικά πακέτα είναι ότι έχεις όλο το υλικό ώστε να φτάσεις τους στόχους σου και να έχεις σίγουρα αποτελέσματα. Θα δεις άμεσα διαφορά στο σώμα σου μετά το τέλος του προγράμματος και μία φωτογραφία του πριν και του μετά θα σε πείσει για όσα έχεις επιτύχει. Όσο θα βλέπεις τη βελτίωση, θα παίρνεις δύναμη να συνεχίσεις και τελικά αυτός ο τρόπος ζωής θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Επιπλέον λειτουργεί σαν κίνητρο να ξυπνάς κάθε πρωί, να ετοιμάζεις τα γεύματα σου και να μην παρεκκλίνεις από τον στόχο σου.

Τι άλλο να αποφύγεις


Άλλη μια φράση που δεν μπορώ να ακούω είναι «Θέλω να φουσκώσω». Είναι κάτι που το έχω βγάλει από το λεξιλόγιό μου. Η σωστή προσέγγιση είναι «Θέλω να δυναμώσω».  Πρέπει να αποφεύγουμε λέξεις που οδηγούν σε συγκεκριμένες έννοιες και να χρησιμοποιούμε αυτές που έχουν ουσία. Το να είμαι δυνατός δεν σημαίνει ότι βγάζω μια δύσκολη προπόνηση, αλλά ότι καταφέρνω να μειώσω το άγχος όλο και περισσότερο και να επανακτήσω την αυτοπεποίθησή μου και αυτό να έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου.

Το να δυναμώσεις σημαίνει να βρίσκεις στιγμές που αξίζουν, την αίσθηση ότι είσαι πλήρης πνευματικά, φυσικά και συναισθηματικά και αυτοί να είναι οι λόγοι που σε ωθούν στην προπόνησή σου. Δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι σε όλα, ούτε να ακολουθούμε πάντα τους κανόνες, αλλά να ξέρουμε κάθε στιγμή τι είναι το καλύτερο για εμάς.

Σπάσε τους κανόνες, μην ακολουθείς ταμπέλες και άσε την εσωτερική σου δύναμη να καθορίσει το ποιος είσαι.

Σοφία

Μοιράσου το:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Sofia's Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Fitness And Wellness Influencer / Motivational Speaker based in Athens, Greece

Εγγραφή στο Newsletter

© 2024 SOPAPPA Fitness | All rights reserved

© 2024 SOPAPPA Fitness | All rights reserved

Made with ❤️  by WEDOHYPE

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σου

Scroll to Top

Γίνε μέλος και κέρδιζε tips & εκπτώσεις