Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι τα περισσότερα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής οφείλονται κατά κόρον στο ελαιόλαδο, το βασικό συστατικό της διατροφής αυτής;
Η Μεσογειακή διατροφή έχει μελετηθεί πλήρως για τα οφέλη που προσδίδει στην υγεία των ανθρώπων. Οι κάτοικοι της Μεσογείου έχει φανεί ότι προστατεύονται από διάφορες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά και έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τους κατοίκους της υπόλοιπης Ευρώπης. Το ελαιόλαδο, ένα τρόφιμο που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και αποτελεί το βασικό λίπος στην Μεσογειακή διατροφή, έχει φανεί ότι επιδρά θετικά, μέσω της διατροφής, στην υγεία των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει διότι το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA’s) , σε πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε (αντιοξειδωτικές ουσίες).
Ας το πάρουμε, όμως, από την αρχή…
Τι είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα;
Διατροφικά, τα λιπαρά οξέα ή λιπαρά όπως συνηθίζονται να λέγονται, είναι τα βασικά συστατικά του λίπους. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα «κακά» λιπαρά που είναι τα κορεσμένα λιπαρά και τα trans και περιέχονται στα τηγανιτά, στο ζωικό λίπος, στα έτοιμα γλυκά κ.α. και στα «καλά» που θεωρούνται τα μονό- και τα πολύ- ακόρεστα λιπαρά, που περιέχονται σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο κ.α..
Και γιατί τα λιπαρά του ελαιόλαδου λέγονται «καλά» λιπαρά;
Διότι αυτά τα λιπαρά, μέσα από έρευνες, έχει φανεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την υψηλή χοληστερόλη κ.α. σε αντίθεση με τα «κακά» λιπαρά που επιβαρύνουν την υγεία μας.
Τι είναι οι πολυφαινόλες;
Οι πολυφαινόλες, είναι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Στο ελαιόλαδο περιέχονται η υδρόξυτυροσόλη, η τυροσόλη και η ελαιοευρωπαϊνη, η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη. Αυτές οι ουσίες μαζί με την βιταμίνη Ε καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και επιπρόσθετα βοηθούν στην προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το έλκος στομάχου, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την φλεγμονή.
Οπότε, από τα βασικά συστατικά του ελαιόλαδου καταλαβαίνεις από πού πηγάζουν οι θετικές επιδράσεις του στην υγεία του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα στην υγεία της καρδιάς και του στομάχου.
Ελαιόλαδο και καρδιά
Και τα δύο συστατικά αυτά, τα μονοακόρεστα λιπαρά και οι πολυφαινόλες, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην καλή υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν Μεσογειακή διατροφή -άρα και ελαιόλαδο-, έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, από άτομα που καταναλώνουν δίαιτα χαμηλή σε λίπος (low fat). Το παρθένο ελαιόλαδο βοηθάει στην μείωση των επιπέδων LDL-χοληστερόλης, ολικής χολιστερόλης, αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης του αίματος και τριγλυκεριδίων, παράγοντες κινδύνου για τα νοσήματα της καρδιάς. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων προτείνουν κατανάλωση 20 γρ. ή 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για την καλή υγεία και προστασία της καρδιάς.
Ελαιόλαδο και γαστρεντερικό σύστημα
Μέσα από έρευνες έχει φανεί η ευεργετική επίδραση του παρθένου ελαιολάδου στην υγεία του στομάχου και του εντέρου. Αυτή η θετική επίδραση οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Οι πολυφαινόλες φαίνεται ότι καθυστερούν την ανάπτυξη του ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση έλκους στο στομάχι, μια ασθένεια που δημιουργείται από το παραπάνω βακτήριο και οδηγεί σε πόνους στο στομάχι και άλλα προβλήματα.
Από τα παραπάνω, καταλαβαίνεις ότι το ελαιόλαδο είναι το κορυφαίο διαιτητικό λίπος και δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή του ανθρώπου διότι γεμίζει τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία του. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο είναι ένα υψηλά ενεργειακό τρόφιμο και προσδίδει πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς 1 κουταλιά της σούπας δίνει 120 θερμίδες.